POJIŠTĚNÍ

Výpočet povinného ručení

Výpočet povinného ručení

Zajímá vás, na kolik vás vyjde autopojištění pro vaše auto? A podle čeho vlastně pojišťovny stanovují cenu povinného ručení? Na obě ožehavé otázky najdete odpovědi v tomto článku!

Možná vám připadá, že pojišťovny ceny svého autopojištění střílí od boku – vždyť jak je možné, aby váš soused, který má úplně stejné auto, měl o polovinu levnější povinné ručení? Výpočet povinného ručení má však svá jasná pravidla a vstupuje do něj mnohem více faktorů, než jen typ automobilu (více se dočtete v druhé polovině článku).

Kolik zaplatíte za povinné ručení (výpočet povinného ručení)

Řada lidí je překvapená, jak moc se ceny jednotlivých pojišťoven liší. Aktuálně na trhu působí velké množství pojišťoven, které se v rámci konkurenčního boje snaží potenciální klienty zaujmout výhodnými cenovými nabídkami.

U všech typů automobilů je průměrný rozdíl mezi nejlevnější a nejdražší nabídkou na trhu v průměru 40 – 60 %.

Vyzkoušejte, kolik můžete ušetřit vy.

Porovnat ceny povinného ručení

Podle čeho pojišťovny stanovují cenu povinného ručení?

Způsob cenotvorby je u každé pojišťovny trochu jiný, ale v zásadě platí, že rizikovějším řidičům dávají vyšší cenu, a ty, u kterých je pravděpodobnost nehody nižší, mají tendenci odměnit levnější cenou.

V podstatě se jedná o eliminaci rizika a maximalizaci zisku.

Parametry, podílející se na ceně povinného ručení:

  • Bonus – jedná se o počet měsíců, po které jste pojištěni, ale neměli jste autonehodu. Každá autonehoda snižuje výši bonusu o 24 – 30 měsíců (toto číslo se u různých pojišťoven liší)
  • Bydliště – Pojišťovny svou cenu stanovují i podle údajů nehodovosti, tzn. v regionech, kde statisticky dochází k největšímu počtu nehod, je povinné ručení vyšší. Jedno z nejdražších povinných ručení je například v Praze, naopak levnějších cen se dočkáte v Olomouci.
  • Věk – největší počet nehod je typický pro mladší skupiny řidičů (od 18 do 25 let věku). Z toho důvodu má tato skupina řidičů dražší povinné ručení
  • Technické parametry automobilu – na cenu povinného ručení mají vliv hlavně výkon a objem motoru. Sportovní automobil s velkým výkonem si jeho majitel zřejmě nepořídil pro pomalé projížďky po okreskách, ale aby si užil rychlé jízdy. S rychlou jízdou se pojí vyšší riziko autonehody, tudíž majitelé těchto vozů si za povinné ručení připlatí. V poslední době se pojišťovny zaměřují i na hmotnost automobilu. Snaha dávat dražší povinné ručení majitelům těžších vozů je zřejmě spojena s předpokladem, že těžší auto je obtížnější ubrzdit například v zatáčce nebo na mokré vozovce.
  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Co je ŠKODA Plus?

Jak název napovídá, ŠKODA Plus je program pod hlavičkou ŠKODA AUTO. Jedná se o systém prodeje ojetých vozů zmíněné značky. Tyto vozy prošly důkladnou kontrolou a automobilová společnost se za ně zaručuje.

POJIŠTĚNÍ

Jak nastartovat auto pomocí kabelů?

Nepříjemná situace, která se může stát každému. Zapnutá světla, rádio nebo zapojený chladič na nápoje přes noc vysály energii z vaší autobaterie. Je čas na použití startovacích kabelů. Víte jak na to? Máme pro vás přehledný návod.

POJIŠTĚNÍ

Jaké příjmy budete potřebovat ke schválení hypotečního úvěru?

V třesoucí se ruce svíráte klíč, který vám právě předal usmívající se realitní makléř. Dveře se vám daří odemknout až na třetí pokus, ale konečně dostáváte své emoce pod kontrolu a vstupujete do haly. Vše září novotou a voní čerstvým dřevem, zatímco velká okna vpouští dovnitř spoustu příjemného světla. Prohlížíte si zbrusu novou kuchyň, nádhernou sedací soupravu, ložnici s královskou postelí a zářivě čistou koupelnu. Vše vypadá do puntíku tak, jak jste si představovali. Vaše nové bydlení.

Napište nám