POJIŠTĚNÍ

Jak nastartovat auto pomocí kabelů?

Jak nastartovat auto pomocí kabelů?

Nepříjemná situace, která se může stát každému. Zapnutá světla, rádio nebo zapojený chladič na nápoje přes noc vysály energii z vaší autobaterie. Je čas na použití startovacích kabelů. Víte jak na to? Máme pro vás přehledný návod.

Vaše autobaterie je prázdná a potřebujete někam odjet? Poradíme vám, jak nastartovat auto s pomocí kabelů.

Doporučení, než začnete používat startovací kabely

Ujistěte se, že používáte jen kvalitní kabely a seznamte se s přesným manuálem od výrobce kabelů i od výrobce vozu. Některé autobaterie mohou mít mírně odlišné způsoby dobíjení.

Ideálně použijte ochranu očí a rukavice a nepohybujte se v okolí dobíjené baterie s otevřeným ohněm. Postupujte přesně podle návodu. V obou autech vypněte všechno elektrické vybavení (rádio, světla, stěrače, klimatizaci…)

Postup nabíjení vybité autobaterie startovacími kabely

  1. Přistavte auto, jehož baterii budete používat k nabíjení v dostatečné blízkosti, aby vám dosáhly kabely. Zkontrolujte, zda obě baterie mají stejné napětí (6, 12, nebo víc voltů).
  2. Připojte červený (nejčastěji) kabel na + pól vybité baterie.
  3. Připojte druhý konec kabelu na + pól nabité baterie.
  4. Připojte černý (modrý nebo jinak tmavý) kabel na – pól nabité baterie.
  5. POZOR! Připojte druhý konec černého kabelu na kostru vozidla s vybitou baterií, například na blok motoru nebo přímo kostřící kolík případně jiné místo k tomu určené. Pokud si nejste jistí, kam kabel připnout, projděte si manuál k autu. Kabel by měl být co nejdále od baterie. Je možné, že proběhne jiskra.
  6. Nastartujte dobíjecí vozidlo. Nechte motor běžet 5 až 10 minut.
  7. Zkuste nastartovat vozidlo s prázdnou baterií. Pokud se to nepodaří na první pokus, počkejte dalších 5 minut. Mezi pokusy dělejte přestávky, protože může dojít k přehřátí a zničení baterie. Nezapomeňte mít vypnuté elektrické vybavení.
  8. Pokud auto nastartuje, odpojte kabely opačným postupem než při připojování. Prvně tedy odpojíte záporný kabel od kostřícího místa, pak tentýž kabel od dobíjecí baterie. Pak kladný kabel z plné baterie a až nakonec z vašeho dobíjeného vozu.

Pamatujte na to, že pro plné dobití baterie je třeba ujet víc než padesát kilometrů.

Pokud problémy s baterií přetrvávají, pravděpodobně nastal jít čas za vaším mechanikem, který vám poradí nejlépe.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Co je ŠKODA Plus?

Jak název napovídá, ŠKODA Plus je program pod hlavičkou ŠKODA AUTO. Jedná se o systém prodeje ojetých vozů zmíněné značky. Tyto vozy prošly důkladnou kontrolou a automobilová společnost se za ně zaručuje.

POJIŠTĚNÍ

Jak nastartovat auto pomocí kabelů?

Nepříjemná situace, která se může stát každému. Zapnutá světla, rádio nebo zapojený chladič na nápoje přes noc vysály energii z vaší autobaterie. Je čas na použití startovacích kabelů. Víte jak na to? Máme pro vás přehledný návod.

POJIŠTĚNÍ

Jaké příjmy budete potřebovat ke schválení hypotečního úvěru?

V třesoucí se ruce svíráte klíč, který vám právě předal usmívající se realitní makléř. Dveře se vám daří odemknout až na třetí pokus, ale konečně dostáváte své emoce pod kontrolu a vstupujete do haly. Vše září novotou a voní čerstvým dřevem, zatímco velká okna vpouští dovnitř spoustu příjemného světla. Prohlížíte si zbrusu novou kuchyň, nádhernou sedací soupravu, ložnici s královskou postelí a zářivě čistou koupelnu. Vše vypadá do puntíku tak, jak jste si představovali. Vaše nové bydlení.

Napište nám