POJIŠTĚNÍ

Jak snížit spotřebu benzínu

Jak snížit spotřebu benzínu

Máte pocit, že z vašich peněz štědře financujete majitele benzinových pump a ropné magnáty? Objevte způsob, jak tuto peněžní částku výrazně ponížit.

Vaše spotřeba benzínu záleží na několika faktorech. Když je všechny podchytíte, můžete se radovat z mnohem nižších výdajů na palivo a ušetřené částky, kterou můžete použít třeba na nákup autodoplňků. Nebo na častější výlety do ciziny.

Jak snížit spotřebu benzínu – konkrétní tipy:

Vypínejte motor

Určitě si vybavíte to nekonečné čekání v koloně na dálnici, nebo před železničním přejezdem. Spotřeba motoru na volnoběh je totiž poměrně vysoká, tudíž se motor vyplatí vypnout pokaždé, když čekáte déle než 30 sekund.

Myslete dopředu

Nejvíce benzínu spotřebovává styl jízdy, kdy musíte nárazově brzdit a znovu se rozjíždět. Pokud vaše tempo zmírníte, můžete tím pádem zmírnit i nárůst nákladů za vaše pohonné hmoty. Pokud v dálce před sebou uvidíte křižovatku, začněte zpomalovat, ať posléze nemusíte náhle brzdit. Rychlost, získanou jízdou z kopce, využijte i při jízdě po rovném terénu.

Odlehčete se

Je všeobecně známo, že čím těžší budete, tím více paliva spotřebujete. Vyskládejte si z automobilu veškerý přebytečný náklad, odepněte si střešní box a zredukujte obsah vašeho kufru. Vyšší hmotnost se na spotřebě projeví hlavně při kratších jízdách po městě, kdy je motor nucen často akcelerovat.

Nejezděte příliš krátké trasy

Je opravdu nutné nasednout do auta i kvůli tomu, když jedete na návštěvu ke kamarádovi, bydlícímu 400 metrů od vás? Jízda na krátké vzdálenosti je totiž palivově velmi náročná, protože motor se při ní dostatečně nezahřeje. Na ideální teplotu se totiž dostane zhruba za 5 – 7 kilometrů. Proto se příliš krátkým úsekům raději vyhněte a ujděte je raději pěšky – poděkuje vám vaše peněženka i zdraví.

Pečujte o pneumatiky

Vzduch v pneumatikách má velký vliv na spotřebu paliva. Aspoň jednou měsíčně si zkontrolujte správné nahuštění. Podhuštěné pneumatiky totiž můžou zvýšit spotřebu paliva až o 20 %. Optimální hodnoty tlaku v pneumatikách se u různých modelů aut liší a většinou je najdete na bočním sloupku dveří u automobilu.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Co je ŠKODA Plus?

Jak název napovídá, ŠKODA Plus je program pod hlavičkou ŠKODA AUTO. Jedná se o systém prodeje ojetých vozů zmíněné značky. Tyto vozy prošly důkladnou kontrolou a automobilová společnost se za ně zaručuje.

POJIŠTĚNÍ

Jak nastartovat auto pomocí kabelů?

Nepříjemná situace, která se může stát každému. Zapnutá světla, rádio nebo zapojený chladič na nápoje přes noc vysály energii z vaší autobaterie. Je čas na použití startovacích kabelů. Víte jak na to? Máme pro vás přehledný návod.

POJIŠTĚNÍ

Jaké příjmy budete potřebovat ke schválení hypotečního úvěru?

V třesoucí se ruce svíráte klíč, který vám právě předal usmívající se realitní makléř. Dveře se vám daří odemknout až na třetí pokus, ale konečně dostáváte své emoce pod kontrolu a vstupujete do haly. Vše září novotou a voní čerstvým dřevem, zatímco velká okna vpouští dovnitř spoustu příjemného světla. Prohlížíte si zbrusu novou kuchyň, nádhernou sedací soupravu, ložnici s královskou postelí a zářivě čistou koupelnu. Vše vypadá do puntíku tak, jak jste si představovali. Vaše nové bydlení.

Napište nám